VEM BLIR VÅR NÄSTA ORDFÖRANDE?

- Arsim Zekaj
- 42 år
- Jomala
- Minister

- Henrik Löthman
45 år
Mariehamn
Lagtingsledamot sedan 2023, Lärare

Jessy Eckerman
45 år
Mariehamn
Lagtingsledamot sedan 2019, Mariehamn fullmäktige sedan 2016

- Kristine Logoss Dzene
- 35 år
- Mariehamn
- Ledande administratör på KST
- stadsstyrelsemedlem,
vice ordf. i bildningsnämnden

- Rickard Stenman
35 år
Mariehamn
Jurist/Lagberedare
1. Varför vill du bli partiledare?
Arsim:
Socialdemokraterna har en viktigare roll att spela i åländsk politik än vad vi har idag. Jag vill leda partiet för att stärka vår position i både lagtinget och kommunerna. Vi har en politik som sätter sammanhållning och rättvisa främst, men vi behöver bli mer organiserade och mer närvarande i människors vardag. Jag ser det som mitt ansvar att samla vår rörelse, stärka vår politik och ge Socialdemokraterna den tyngd vi förtjänar.
Henrik:
Jag vill bli partiledare för att använda mina erfarenheter från läraryrket och som fotbollstränare för att ena vårt parti och bygga en stark gemenskap. Vi behöver ena vänstern på Åland så att alla kan stå bakom Ålands Socialdemokrater. Den enande kraften har Camilla Gunell och det är också en av mina styrkor. För jämställdheten tycker jag att det är dags för en man att leda vårt parti. Genom att lyssna på våra medlemmar och driva konkreta initiativ vill jag stärka partiets förtroende och ställning.
Jessy:
Jag vill bli partiledare eftersom jag starkt tror på våra socialdemokratiska värderingar – solidaritet, jämlikhet, rättvisa och fred. Jag har ägnat hela mitt politiska liv åt att stå upp för dessa ideal och vet att vi måste kämpa tillsammans i dagens osäkra värld. Min breda erfarenhet av ledarskap, både politiskt och genom tidigare yrkesroller och föreningsliv har lärt mig att aldrig tveka inför orättvisor. Jag vill vara med och skapa samt leda en inkluderande och stark organisation där man inte tar arbetstagarnas rättigheter, demokratin, jämställdheten, jämlikheten, de mänskliga rättigheterna eller den hållbara utvecklingen för givet. Min långa erfarenhet inom kommunalpolitiken och lagtinget har gett mig många goda kontakter och samarbetspartners, och mina erfarenheter från flera val: kommunal-, lagtings-, riksdags- och EU-val har breddat mitt nätverk även utanför Åland. Jag har varit både ordförande och vice ordförande i Mariehamns (S).
Kristine: Socialdemokraterna har varit en plattform för min egen utveckling och nu vill jag ge tillbaka. Jag vill ta ansvar och leda partiet mot en framtid där öppenhet och transparens är självklarheter. Mitt mål är att skapa ett parti där varje medlem känner att vi tillsammans bygger politik för framtiden. Här respekterar vi varandras åsikter och ser olikheter som en styrka – för i mångfalden finns vår kraft.
Rickard:
Jag vill bli de åländska socialdemokraternas ordförande för att jag brinner för att göra en förbättrande insats för vanliga medborgare och deras dagliga liv. Detta gäller alla ålänningar, oavsett var de bor, och särskilt de som befinner sig i svårigheter eller utsatthet. Jag är därför villig att ta på mig ett ordförandeskap och genom detta verka för ett större och kraftigare genomslag för socialdemokratisk politik i det åländska samhället.
2. Hur kommer du att leda partiet?
Arsim:
Socialdemokratin är en bred rörelse, och vi måste ta vara på den kunskap och det engagemang som finns. Jag vill bygga ett parti som är öppet, välorganiserat, strategiskt och redo att vinna fler väljares förtroende. Vi ska vara en kraft som sätter politiken i centrum, som förstår människors vardag och som har konkreta lösningar på Ålands utmaningar.
Henrik:
Jag kommer att leda partiet med öppen dialog, lyhördhet och en inkluderande stil där varje röst räknas. Min ledarskapsfilosofi bygger på att skapa en stark laganda, likt den jag fostrat som fotbollstränare och lärare. Jag vill driva en tydlig strategi med långsiktiga mål, samtidigt som vi är flexibla och anpassar oss efter behov. Genom transparens och engagemang säkerställer vi ett modernt, framgångsrikt parti. Vi ska fortsätta hålla linjen, så att våra medlemmar, andra politiska partier, näringslivet och övriga aktörer kan lita på oss.
Jessy:
De som tidigare haft mig som ledare beskriver mig som pålitlig, lyhörd, lojal, orädd, driven, resultatinriktad, empatisk, samarbetsvillig, demokratisk någon som litar på människor och ser deras potential. Jag vill skapa en organisation som präglas av inkludering , inte bara på papper utan i praktiken. Demokrati får ta lite tid. Vi ska vara ett starkt lag där alla idéer och perspektiv tas tillvara. Jag tror att varje engagerad person besitter unika färdigheter som kan utvecklas om de ges möjlighet att växa. Min erfarenhet inom kommunalpolitiken och i lagtinget samt föreningslivet har gett mig många goda kontakter, och jag ser samarbete både internt, med andra partier och inom den nordiska regionen som en grundpelare för partiets utveckling.
Kristine:
Jag kommer att leda Ålands socialdemokrater med värderingar som öppenhet, inkludering och samarbete. Min ledarstil bygger på att vara lyhörd, tydlig och engagerad. Kommunikation är nyckeln, och genom att vi pratar med varandra på ett konstruktivt sätt skapar vi politik som verkligen möter samhällets behov. Alla medlemmar ska känna sig delaktiga i beslutsprocessen och ha en aktiv roll i att forma partiets framtid. Jag vill skapa ett klimat där vi kan vara öppna, även när vi har olika åsikter. Och genom att stärka vår externa kommunikation kommer vi att vara ett parti som står upp för solidaritet, jämlikhet och hållbar utveckling.
Rickard:
Jag skulle som partiledare verka för ett demokratiskt, principstyrt och tydligt ledarskap. Demokratiskt genom en utökad interndemokrati och ett utvecklat lagarbete, principstyrt genom en vidareutvecklad, framåtsyftande och sammanhängande politisk dagordning och tydligt i ord och handling.
3. Vilka är Ålands stora utmaningar och vad är socialdemokratins svar på dem?
Arsim:
Den ekonomiska osäkerheten, ojämlikheten, populismen och bristen på långsiktiga beslut är stora utmaningar. Många ålänningar upplever att politiken inte arbetar för dem, att välfärden försämras samt att kostnaderna ständigt ökar. Socialdemokratins svar är ett samhälle som håller ihop, där alla har samma rättigheter och möjligheter. Vi ska se till att att välfärden fungerar och att politiska beslut bygger på rättvisa och ansvar.
Henrik:
Ålands stora utmaningar inkluderar en åldrande befolkning, arbetsmarknaden, regional utveckling och klimatförändringar. Socialdemokraternas svar är att satsa på en stark välfärd med jämlik tillgång till vård, utbildning och bostäder för alla samt att främja hållbar utveckling genom gröna investeringar. Vi strävar efter att skapa fler arbetstillfällen och en inkluderande arbetsmarknad samt bättre kommunikationer. Vår politik bygger på långsiktighet, innovation och solidaritet för att forma ett tryggt och rättvist Åland.
Jessy:
Ålands självstyrelselag och revisionen utgör stora utmaningar. Jag ser även hur vi ekonomiskt ska trygga välfärden och samhällsutvecklingen. Åland står inför samma demografiska förändringar som resten av Norden, vilket understryker behovet av en strategisk och hållbar utveckling för att vi fortsatt ska kunna bo på världens finaste ö. Socialdemokratins svar är att satsa på en robust välfärd, goda utbildningsmöjligheter och miljöanpassade lösningar. Osäkerheten på arbetsmarknaden samt höga kostnader för boende, mat och transporter är frågor som berör mig djupt. Ensamheten, egoismen och det hårda samhällsklimatet oroar mig.
Kristine:
En stor utmaning på Åland är den åldrande befolkningen och det låga födelsetalet, vilket gör att vi måste tänka långsiktigt för att säkerställa både välfärd och arbetskraft. Vårt svar är att vi ska stärka äldreomsorgen med förebyggande åtgärder för att hålla äldre friska längre och minska behovet av omfattande vård. Samtidigt vill vi öka tillgången till hemservice och hjälpmedel för att ge äldre mer självständighet. För att hantera det låga födelsetalet och stödja unga familjer kommer vi att skapa bättre förutsättningar för familjelivet genom prisvärda hyresbostäder och åtgärder som underlättar för föräldrar att kombinera arbete och familj. Vi ser också arbetskraftsinvandrare som en viktig del av samhället. Vi kommer att arbeta för bättre integration genom anpassad språkutbildning och riktade program för att underlätta vägen in på arbetsmarknaden genom praktik. Invandrare är inte bara arbetskraft – de är medborgare som kan bidra till vårt samhälle på många sätt.
Rickard:
Ålands stora utmaningar av idag inbegriper ökade levnadsomkostnader, ineffektiv offentlig förvaltning och växande orättvisor. Socialdemokraternas svar på dessa är att vi i alla sammanhang vill minska det ekonomiska trycket, effektivisera och tillgängliggöra den offentliga förvaltningen samt på alla nivåer verka för ett mer rättvist och rättssäkert samhälle. På kort sikt handlar det konkret om sänkande eller slopande av brukaravgifter inom vård och kollektivtrafik, höjning eller införande av olika riktade stödformer, digitalisering och en översyn av offentlig verksamhet och befintlig lagstiftning.
4. Vilken roll har S i lagtings- och kommunal politiken?
Arsim:
Vi ska vara den stabila kraften som sätter människor främst. I lagtinget handlar det om att ta ansvar för välfärden, ekonomin och den gröna omställningen utan att göra avkall på våra grundläggande värderingar. I kommunerna ska vi se till att skolan, vården och omsorgen fungerar och att alla ålänningar får det stöd de behöver. Vi ska inte låta andra partier diktera villkoren, vi ska ta plats och påverka.
Henrik:
Socialdemokraterna spelar en central roll i lagtings- och kommunalpolitiken genom att driva frågor som stärker välfärden, rättvisan och den sociala sammanhållningen. Vi är en samlande kraft som arbetar för att alla samhällsgrupper ska få sina röster hörda. Genom konstruktivt samarbete med andra politiska aktörer skapar vi pragmatiska lösningar på lokala utmaningar. Vår roll är att vara en stabil kraft som förverkligar Ålands framtidsvision. Utmaningen är att bli starkare utanför tätorterna och för att bli det måste vi få en starkare lokal närvaro.
Jessy:
Socialdemokraterna har en central roll i lagtings- och kommunalpolitiken genom att driva frågor om social rättvisa, säkerställa en god välfärd och främja ett hållbart , resilient och inkluderande samhälle. (S) är det enda samhällsbärande alternativet på det åländska fältet till vänster om mitten och vi behövs mer än någonsin. Vårt hårda arbete för att alla invånare ska få tillgång till goda samhällstjänster, en trygg miljö och en rättvis fördelning av resurser är en ständig kamp men ger resultat. Vår styrka är att vi är ett reformparti med stor bredd, kunskap, mångfald och olika erfarenheter.
Kristine:
I lagtinget är vår roll att driva en politik för jämlikhet och social rättvisa. Vi vill skapa ett samhälle där alla har samma förutsättningar, där hälsovård och utbildning är tillgängliga för alla, och där resurser fördelas rättvist. Socialdemokraterna arbetar för en hållbar ekonomi och en rättvis fördelning av resurser, där vi sätter medborgarnas behov i första hand. I kommunalpolitiken handlar det om att skapa ett samhälle där alla invånare har samma möjlighet till ett gott liv. Vi strävar efter att säkerställa att välfärden fungerar – från skola och barnomsorg till äldreomsorg – och att trygghet och jämlikhet finns på varje nivå. Det handlar också om att arbeta tillsammans med andra partier för att hitta lösningar för lokala utmaningar som bostadsbyggande och infrastruktur.
Rickard:
Socialdemokraterna har en viktig roll att fylla i lagtings- och kommunalpolitiken i egenskap av partiet som sätter medborgarna i främsta rummet och att vi verkar för gemensamma och sammanhängande lösningar till förmån för alla. Våra insatser gör skillnad i allt ifrån konkreta plånboksfrågor till förvaltningsmässiga och rättviseanknutna frågor av mer principiell karaktär, vilka återfinns på alla politiska beslutsnivåer.
5.Vad tycker du att S ska göra för att locka fler väljare till partiet?
Arsim:
Vi måste bli mer närvarande, tydligare i vår politik och bättre på att kommunicera våra lösningar. Vi har svaren på många av de problem som ålänningar möter i sin vardag men vi måste också nå ut. För att nå ut behöver vi stärka vårt varumärke ordentligt och bygga en kandidatbas med högt förtroende i sina lokalsamhällen. S måste hämta hem väljare som delar våra värderingar.
Henrik:
För att attrahera fler väljare behöver vi kommunicera våra värderingar tydligt och vara närvarande i lokalsamhället. Vi ska modernisera vår kommunikation och visa konkreta resultat genom transparens och delaktighet. Genom att skapa relevanta forum för dialog och aktivt engagera unga väljare och övriga väljare breddar vi vår bas. Med ett inkluderande och öppet ledarskap visar vi att socialdemokratin är ett parti för alla, vilket stärker vår attraktionskraft och förtroende.
Jessy:
Dels behöver vi modernisera vår kommunikation och konkretisera politiken. Ett parti är ingen enmansshow, vi är en mångfald av engagerade människor med olika passioner och expertis. Oavsett vilka sakfrågor vi brinner för är det avgörande att vi alla står fast vid våra socialdemokratiska grundvärderingar och ideologin och att vi står pall även när det blåser hårt. Genom att fortsätta aktivt lyssna på medborgarnas och medlemmarnas varierande erfarenheter har vi allt att vinna på att låta fler röster höras och utveckla konkreta lösningar som avspeglar verkligheten. På så sätt bygger vi en inkluderande, transparent och dynamisk rörelse där varje medlem, kandidat och väljare bidrar till att göra partiet starkare.
Kristine:
För att locka fler väljare behöver vi bli bättre på att lyssna på medborgarna och öka dialogen. Vi kan anordna öppna möten, vara aktiva på sociala medier och använda enkäter och medborgarpaneler för att samla in feedback. Genom att vara transparenta i våra beslutsprocesser och skapa fler möjligheter för medborgarna att delta aktivt i politiska beslut kan vi skapa en politik som känns relevant och engagerande. Vi behöver också engagera inflyttade och unga genom att skapa enklare vägar in i lokalpolitiken och utnyttja de sociala plattformar där de är mest aktiva, för att bygga ett bredare och mer inkluderande politiskt samhälle.
Rickard:
Jag anser att Socialdemokraterna i högre grad än tidigare och i såväl ord som handling måste visa att vi är partiet som tar itu med de utmaningar som ålänningen möter i sin vardag och att vi tar ålänningens åsikter och upplevelser på allvar. Vi ser dem, vi förstår dem, vi har lösningarna och vi genomför dem. Resultat ger trovärdighet och trovärdighet ger stöd.