Talman, ärade ledamöter,
Under 2025 kommer vi att genomföra en rad konkreta förbättringar inom vår social- och hälsovård, med målet att ge alla våra invånare det stöd och den vård de behöver.
Jag ska presentera några av de viktigaste områdena vi fokuserar på nästa år.
Viktigt omställningsarbete på ÅHS och ny vårdstrategi
Vi är också mitt i ett stort omställningsarbete inom ÅHS. Syftet är att skapa en vård som håller långsiktigt och eliminerar risken för tvärnitar. Parallellt kommer vi att ta fram en ny vårdstrategi som sträcker sig till 2040. Här ingår också en översyn av fastighetsfrågorna, då många av våra sjukhus och vårdlokaler är föråldrade och behöver moderniseras. Redan nu i november tillsätts en parlamentarisk arbetsgrupp som kommer att leda det här arbete.
Vår vårdpersonal gör ett ovärderligt arbete varje dag och förtjänar att arbeta under goda förhållanden. För att visa vår uppskattning kommer vi att satsa 3,5 miljoner euro på löneökningar inom ÅHS. Det här är en viktig åtgärd för att fler ska vilja arbeta i vården och för att de som redan är där ska känna sig sedda och uppskattade.
En ungdomsmottagning för unga
Våra unga behöver vårt stöd. Därför kommer vi, inom ramen för projektet Barn och unga, att prioritera utvecklingen av en ungdomsmottagning. Den ska vara en plats där unga kan få stöd för både fysiska och psykiska behov.
För att möjliggöra det här behöver vi också se över och bryta ner de lagstiftningshinder som finns idag.
Smidigare vårdkedjor och mindre byråkrati
Genom att slipa vårdkedjorna, från kommunal omsorg till sjukhusvård, vill vi säkerställa att övergångarna fungerar bättre och att ingen hamnar mellan stolarna. Vi kommer arbeta stenhårt att förbättra flera lagar, såsom KST-lagstiftningen, klientavgiftslagen och ÅHS-lagen. Målet är att skapa bättre samordning och ta bort gränshinder skapar svårigheter just i nuläget. Krångel ger ingen nytta till någon.
Stöd till närståendevårdare och stärkt funktionshinder
Vi vet att många närståendevårdare tar ett stort och viktigt ansvar. Därför kommer vi under våren att, tillsammans med ÅSUB, genomföra en kartläggning av deras situation för att se hur vi bäst kan stötta dem. Detta arbete kan komma att leda till åtgärder.
Samtidigt fortsätter arbetet med funktionshindersreformen under året, som ska stärka stödet och göra det mer tillgängligt för de som behöver det mest. Det här är ett större arbete som kommer behöva göras. Men det kan inte vänta.
Ny lag för missbruksvård
Beroende och missbruk är samhällsutmaningar som vi tar på allvar. Under 2025 kommer vi att ta fram ett nytt lagförslag för att ge rätt stöd och förebygga problem. Den här lagstiftningen har skjutits upp tidigare, men vi kommer nu att driva arbetet framåt.
Kompenserande åtgärder för avskaffandet av sjukdomskostnadsavdraget
För att mildra effekterna av att sjukdomskostnadsavdraget avskaffades, har vi presenterat ett nytt stödpaket som riktar sig till de som drabbats mest. Vi kommer att minska kostnadstrycket för patienter på ÅHS med 300 000 euro. Vi kommer också höja minimibeloppet för personligt bruk till 300 euro för klienter i ESB. Lag PM för bägge delar är under arbete och lämnas in här inom kort till Lagberedningen för att sedan kompletteras under första kvartal med uppgifter från beskattningen 2023 och verksamhetsstatistiken 2024 Vid en revidering av klientavgiftslagen kommer vi att se över minimibeloppet även för de klienter som bor hemma och att avgifter ska baseras på nettoinkomster. Det här arbetet inleds under året.
Ändringar i barnskyddslagen och strategi för barn och unga
Vi ser över barnskyddslagen och gör nödvändiga förändringar. Parallellt arbetar vi med att färdigställa en strategi för barn och unga, som planeras vara klar i maj 2025. Det här är viktiga steg för att våra barn och unga ska känna sig trygga och omhändertagna.
Social trygghet och bevakning av nationella förändringar
Vi bevakar också rikets arbete med att slå samman olika förmåner till ett allmänt stöd. Vårt fokus är att se hur dessa förändringar påverkar oss. Det här har vi ännu inte helt klart för oss. Det vi däremot vet är att vi långt har egen behörighet i flera av dessa stöd. Därför behöver vi vara på tårna fortsättningsvis.
Jämställdhet och integration
Vi fortsätter implementeringen av vårt jämställdhetsprogram och arbetar på en ny integrationslagstiftning som ska lämnas som lagförslag.