Anförande, Eckerman budget

ÅHS budgetdiskussionen rör i år en av de största budgetposterna, och det är värdefullt att få möjligheten att blicka framåt och fokusera på hur vården kan förbättras för ålänningarna.

Hälsa, välmående, sjukdomar och vård är frågor som verkligen berör alla ålänningar flera gånger i livet. Till skillnad från andra, mindre sakfrågor får socialpolitiken sällan den uppmärksamhet eller debatt-tid här i salen som den förtjänar.

Jag vill jämföra budgetdebatten med ett bakverk idag för att beskriva hur jag upplever debatten. Det är lätt att plocka ut de små russinen ur kakan och njuta av dem en stund. Jo det smakar det sött och gott för stunden, men mätt det håller man sig inte länge.

Framtidens vård och sjukvård på Åland är däremot inget litet russin. Den kräver både finansiering, hårt arbete och en långsiktig plan, en deg som ständigt är på jäsning.

Talman, Samhället är i ständig förändring, och ålänningarna förväntar sig att vården, särskilt tillgången till journaler och annan information, ska fungera smidigt även här på Åland.

vi Socialdemokrater är ett reformparti och vet att när samhället förändras måste också organisationer och gamla strukturer granskas. Välfärden blir aldrig ”klar.” En modernisering av vården är nödvändig för att kunna säkra ÅHS och den exceptionellt fina vård och sjukhus som vi, Ålands 30 000 invånare, åtnjuter. Modernisering och förnyelse är också viktiga för att göra Ålands hälso- och sjukvård till en attraktiv arbetsplats och för att kunna rekrytera ny personal. Den otroliga kompetens som finns inom ÅHS behöver få möjlighet att utvecklas och fördjupa sig. 3,5 miljoner i budgeten till löneharmonisering är därför en stor satsning på personalen.

 

Lite samhällsanalys, vi ser ett tydligt behov av att minska onödiga inläggningar på vårdplatser, ofta orsakade av att kommunerna saknar kapacitet att hjälpa äldre att bo kvar tryggt i sina hem. Samtidigt är målet att många ska kunna bo hemma så länge som möjligt. Fallolyckor är ett exempel – många av dem kan förebyggas i hemmet, vilket skulle minska belastningen på akuten och vårdplatserna. Sjukhusbesök på grund av oro och ensamhet är något som många vittnar om. Det är hjärtskärande. Sedan finns också grupperna som inte vågar eller vill söka vård för att inte vara till besvär. Här finns mycket att göra, minska ensamheten, stöda de som behöver, i förebyggande exempel.

 

Ett närmare samarbete mellan ÅHS och KST är därför av yttersta vikt. En fungerande bemanning i kommunerna, särskilt inom dygnet-runt-omsorg, är avgörande för att de som önskar ska kunna bo kvar hemma och känna sig trygga. Hemsjukvården är de verkliga vardagshjältarna, och för detta ska de ha vårt tack. I budgeten finns också pengar till en viktig mobil tandvårdsbuss. För fortfarande är tänderna en del av kroppen och varje litet myrsteg har stor effekt på människors välmående vad gäller tandhälsan.

 

När vi granskar ÅHS budgetposter framöver ser vi ett tydligt behov av att balansera ekonomiskt ansvarstagande med kraven på att möta framtidens vårdbehov. Styrelsen och ledningen har redan påbörjat ett viktigt utvecklingsarbete. De föreslagna investeringarna på 1,46 miljoner euro för centrallagersystem, anestesimaskiner och övervakningsutrustning är avgörande för patientsäkerheten och vårdkvaliteten.

För att minska belastningen på akutsjukvården framöver bör vi också stärka det förebyggande arbetet och samarbete med olika trådar för en sömlös och heltäckande vårdkedja. Ett värdefullt steg i den riktningen vore att inrätta ett ambulerande vårdteam som kan erbjuda vård i hemmet eller på äldreboenden. Detta skulle minska behovet av akuta inläggningar och öka tryggheten för våra äldre.

En annan viktig utvecklingsmöjlighet är att investera i digital vård och hjälpmedel. Genom digitala verktyg kan vi effektivisera vården på distans, och förbättra tillgängligheten, särskilt för de som bor på landsbygden eller i skärgården.

Digital vård kan även stärka rehabiliteringen och hjälpa patienter att snabbare återgå till ett aktivt liv efter sjukdom. För vårdpersonalen innebär detta avlastning och bättre arbetsresurser. Ett ÅHS som hänger med i tiden är, som jag nämnde, en attraktiv arbetsplats.

 

Ett annat positivt initiativ är satsningen på dagkirurgi för att effektivisera operationsflödena, vilket förbättrar både kapacitet och kostnadseffektivitet.

 

Budgetförslaget är ett betydande steg i rätt riktning. Det förändringsarbete vi nu inleder säkerställer att ålänningarna även framöver kommer att få högkvalitativ vård.

Vi undviker den situation som nu präglar vården i Finland och genomför istället våra reformer på ett planerat och ansvarsfullt sätt. För vi kan bättre när alla arbetar tillsammans med ett långsiktigt gemensamt mål och vågar ta ansvar för hela kakan inte bara fokusera på russinen.