Nyhet: Jomala (S) motionerar om hållbart uppvärmningsalternativ

Motion om geoenergi som hållbart uppvärmningsalternativ i Jomala

Socialdemokraterna Henrik Flöjt och Carina Aaltonen har lämnat in en motion till Jomala kommunfullmäktige med förslaget att utreda geoenergi som alternativ för uppvärmning och kylning av kommunala fastigheter.

Med bakgrund av stigande energikostnader och klimatutmaningar lyfter motionärerna fram geoenergi som en kostnadseffektiv och miljövänlig lösning. De föreslår att kommunen genomför en förstudie för att undersöka möjligheterna att använda geoenergi i exempelvis skolor, kontorsbyggnader och idrottsanläggningar.

Ett konkret förslag i motionen är att testa tekniken vid den nya konstgräsplanen i Jomala, där geoenergi skulle kunna användas för att hålla planen frostfri under vintern. Detta skulle minska behovet av fjärrvärme och göra fotbollsplanen spelbar året runt.

Motionärerna betonar att geoenergi har låga driftkostnader, lång livslängd och minimal miljöpåverkan, vilket skulle bidra till både ekonomiska besparingar och minskade koldioxidutsläpp för kommunen.

Kommunfullmäktige uppmanas nu att besluta om en utredning för att bedöma geoenergilösningens potential i Jomala.

(S) Motion i stadsfullmäktige: Bastun

Bevara Bastun – En investering i kultur och historia

Bastun är en unik del av Mariehamns historia och ett levande kulturcentrum där musik, konst och gemenskap har frodats i nästan 50 år. Nu föreslås att staden tar sitt ansvar och behåller Bastun i kommunal ägo, för att säkerställa att denna historiska mötesplats får leva vidare.

Den anrika föreningen Träffpunkt Ungdom har haft sin hemvist i Bastun sedan 1970-talet och har spelat en avgörande roll för det lokala kulturlivet. Dessutom är Bastun en av de sista fysiska och aktivt öppna platserna som minner om Mariehamns tid som en blomstrande badort. Att bevara Bastun är därför inte bara en investering i kultur, utan också i stadens rika historia och framtid.

Flera instanser, däribland Kultur- och fritidsnämnden samt ungdomsrådet, stödjer förslaget att låta Bastun förbli i stadens ägo. Genom att skydda denna mötesplats ger Mariehamn sina invånare och framtida generationer möjlighet att fortsätta skapa och uppleva kultur i en autentisk och historisk miljö.

Motionen, inlämnad av Jessy Eckerman (S), föreslår att Mariehamns stad stryker Bastun från listan över avyttringslokaler – en viktig åtgärd för att främja ett levande och inkluderande kulturliv i staden. Motionen undertecknades även av hela S-fullmäktigegruppen samt C, Hi och delar av Lib. Tack för det, om vi samarbetar kommer vi snabbare till beslut.

 

SAMAK Toppmöte 2025

Norden rustar upp

De nordiska socialdemokraterna träffades under tisdagen i Oslo, Holmenkollen för att diskutera världsläget inom ramen för SAMAK, arbetarrörelsens nordiska samarbetsorgan.

Värd för mötet var Norges statsminister Jonas Gahr Störe och inbjudna gäster Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Islands nyvalda statsminister Kristrun Mjöll Frostadottir samt partiledarna Magdalena Andersson, Sverige, Antti Lindtman, Finland, Camilla Gunell, Åland och Aksel V. Johannesen, lagman på Färöarna.

Det politiska läget har den sista tiden varit djupt oroande med kriget i Ukraina, Trumps utspel om köp av Grönland, cyberhot, sabotage i Östersjön. enligt uppgift så rustar man fortsatt upp också i Ryssland. Enligt Mette Frederiksen, som tagit en aktiv roll inom Europa för ett starkare europeiskt försvar, är läget just nu det farligaste hon någonsin upplevt. Hennes tydliga besked är rusta upp, köp vapen, tillverka mer vapen i de nordiska länderna. Norden måste stå tillsammans i detta, likaså Europa och Nato.

Alla förstår att upprustning kostar och att EU borde ge lån till de länder som inte har ekonomi nog att stärka sin försvarsförmåga. Hotet från Ryssland är reellt och tvingar fram ökade kostnader för försvar.

De socialdemokratiska ledarna är eniga om att stödet till Ukraina måste öka. Ukraina kämpar nu kampen för hela Europas grundläggande säkerhet och trygghet. Ukraina ska stödas militärt, humanitärt och finansiellt. Ukrainas position ska vara starkare den dagen då ett eventuellt fredsavtal ska förhandlas fram.

Frederiksen, Gahr Störe och Mjöll Frostadottir kom dagen innan från ett besök i Kiev.

De lärdomar och erfarenheter som ukrainarna nu får genom kriget är lärdomar vi också måste ta till oss.

En annan fråga som diskuterades är problemen med populismen, att stora techmiljardärer använder sina resurser för att stöda högerextrema och fascistiska rörelser.

Socialdemokratiska partierna i Norden har världsläget på stort allvar. Det är mycket samstämmiga tongångar och en stark beslutsamhet som präglade mötet.

från Ålands socialdemokrater deltog förutom partiordförande Camilla Gunell också Lagtingsledamot Henrik Löthman i toppmötet.

Mariehamn + Lumparland= sant?

I tisdags lämnade Mariehamns Socialdemokraters fullmäktigegrupp med första undertecknare Michael Gunell in en motion till stadsfullmäktige i Mariehamn, där de föreslår att staden inleder en dialog med Lumparland om en potentiell sammanslagning.

Motionen betonar vikten av att se över Ålands kommunstruktur, särskilt med tanke på Lumparlands osäkra ekonomiska situation.

I motionen framhålls att Mariehamn, trots sina egna utmaningar och ambitiösa investeringsplaner, har en stark ekonomi med positiva bokslut. En sammanslagning med Lumparland skulle enligt förslagsställarna inte bara vara genomförbar för Mariehamn, utan även kunna fungera som en välbehövlig injektion för staden.

Förslaget innebär att stadsledningen ska initiera en dialog med Lumparlands kommun för att identifiera och utreda förutsättningar, fördelar, nackdelar och möjliga samordningsvinster med en eventuell sammanslagning.

Denna motion kommer i en tid då diskussioner om kommunstruktur och sammanslagningar är aktuella på Åland. Tidigare har det förekommit liknande förslag och debatter om hur mindre kommuner kan samarbeta eller slås samman för att stärka ekonomin och förbättra serviceutbudet för invånarna.

Det återstår att se hur stadsfullmäktige och Lumparlands kommun kommer att reagera på förslaget, samt vilka steg som eventuellt kommer att tas för att genomföra en sådan sammanslagning. Motionen har också uppmärksammats i media och det går att läsa mera här tillexempel på  Ålands Radios hemsida

Glada nyheter: ”Cancerflyget” är säkrat till 2028

Äntligen en lösning.

Från och med den 1 mars 2024 säkras flygtrafiken som är otroligt viktig för de Ålänningar som behöver cancerbehandlingar på sjukhuset i Åbo. Trafiken mellan Åland och Åbo har en lösning fram till den 30 september 2028. Tack vare etti samråd med EU-kommissionen kan flygtrafiken fortsätta och därmed trygga viktiga patienttransporter samt möjliggöra smidiga resor för kommersiella resenärer som bokar in sig som vanligt.

Detta innebär att resenärer fortsatt kan boka biljetter precis som tidigare, samtidigt som en stabil och pålitlig transportlösning garanteras under de kommande åren.

Vi ser fram emot en fortsatt god tillgänglighet och starkare förbindelser mellan Åland och Åbo.

Bra jobbat landskapsregeringen och alla andra som varit med och löst situationen under tiden. Det har inte varit en lätt uppgift säger Minister Gunell till lokala medier och passar samtidigt på att tacka alla inblandade i att lösningen äntligen är i hamn.

Ordförandeval 2025

Bästa medlemmar i Ålands socialdemokrater,

Det närmar sig årsmöte och val av ny partiordförande. I augusti 2024 meddelade Camilla att hon beslutat att inte ställa upp för omval som Socialdemokraternas ordförande.

Valberedare inför kommande årsmöte är Kristin Mattsson (sammankallare), Kicki Blomqvist och Kaveh Bahar. På kongressen i november 2024 presenterade valberedningen ett förslag gällande proceduren för att välja nästa ordförande. Förslaget omfattades av kongressen.

I korthet ser processen ut på följande sätt:

· I februari 2025 tar valberedarna emot förslag på ordförande per mejl eller telefon. Alla medlemmar kan nominera, och nomineras, till ordförande.

· Valberedarna utser två-fyra kandidater till ordförandevalet.

· I mars 2025 presenteras kandidaterna för medlemmarna i nyhetsbrev och sociala media.

· Mellan 1 och 13 april 2025 hålls en rådgivande omröstning. Röstningen sker digitalt eller personligen på kansliet under tider som meddelas vid senare tillfälle.

Mer information kommer i samband med att ni kallas till rådgivande omröstning.

· Rösträtt har alla som var medlemmar den 31 december 2024.

· På föreningens årsmöte den 26 april 2025 presenteras valberedarnas förslag till ordförande samt styrelsemedlemmar för kommande verksamhetsår. Medlemmarna väljer sedan ordförande och styrelse på årsmötet.

Meddela gärna intresse för att ställa upp i styrelsen till valberedarna före den 31 mars 2025.

Hur styrelsens tillsätts och hur dess sammansättning skall se ut beskrivs närmare i stadgarna https://www.socialdemokraterna.ax/stadgar/

Vi i valberedningen har lagt stor vikt vid att processen är så transparent och inkluderande som möjligt. Vi hoppas att många medlemmar deltar i nomineringen och röstningen, så att den som väljs till ordförande har ett tryggt och brett stöd i partiet. Vi ser också fram emot förslag på styrelsemedlemmar och -ersättare.

Med bästa hälsningar från valberedningen,

Kristin, Kicki och Kaveh

 

Kontaktuppgifter till valberedningen: Kristin Mattsson, kristinmattsson4@gmail.com, tel 040-568 4870 Kicki Blomqvist, blomqvistkicki@gmail.com, tel 0457-530 1020 Kaveh Bahar, kaveh.bahar@gmail.com, tel 040-061 1654

Klimatarbetet går vidare, trots Trump

Världen beskådar som bäst resultatet av valet i USA. President Donald Trump undertecknar samma dag han tillträder ämbetet en lång rad beslut. Ett av dessa är att USA drar sig ur Parisavtalet. Igen.

Jag deltog själv i COP21-mötet i Paris 2015. Hela världens ögon riktades då mot FN-konferensen och klimatfrågorna stod högt på agendan. Tio år senare är resultatet inte det som många av oss hade önskat. Det är inte bara USAs jojo-lika förhållande till avtalet som är orsak till det. Alltför lite handling, för svag vilja, för lite fokus på planetens långsiktiga framtid har lett till att takten i att minska koldioxidutsläppen varit otillräcklig.

Många arabländer, Kina, Brasilien, Indien och andra stora ekonomier har inte gjort jobbet. Den fossila olje- och gasindustrin är en stark motspelare. Ländernas förmåga och ekonomi till omställning gör att arbetet går långsamt och insatserna är ojämlika.

Världen är inte i närheten av att nå målet i Parisavtalet om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C. Tvärtom är vi på väg mot över 3°C uppvärmning till 2100. Det innebär att redan förödande stormar, bränder, översvämningar blir ännu mer förödande. Det innebär en humanitär och ekologisk katastrof av en omfattning som vi människor inte ännu kan överblicka.

Att USA drar sig ur klimatavtalet och även ur andra avtal är ett bakslag för den internationella diplomatin. USA har spelat en nyckelroll genom sitt samarbete med Kina. Om detta betyder att luften går ur internationellt klimatarbete eller om andra nu trappar upp sina ambitioner, återstår att se. Amerikanska delstater, städer och företag mobiliserar redan för att fortsätta arbeta för att minska utsläppen. Trots Trump.

Europa har gjort mycket för den gröna omställningen och nya direktiv duggar tätt inom byggande, miljö, biologisk mångfald, naturvård och förnyelsebar energi. Det sorgliga är att USA varit en viktig samarbetspart för Europa. Solidariteten i det här fallet skulle inte endast handla om klimat utan också om Europas säkerhet och tydliga strävande att göra sig oberoende av rysk import.

Trots allt måste vi fortsätta arbeta intensivt för att minska klimatpåverkan. Europa kämpar hårt med sin konkurrenskraft. Energifrågan är såklart också kopplad till en hållbar tillväxt. Men ska Europa pruta på klimatarbetet för ökad konkurrenskraft eller är den inslagna vägen den rätta? EU-kommissionen verkar nu söka den balansgången. Morgondagens tillväxt och affärer måste vila på icke-fossila energilösningar. Håller vi ut på den inslagna vägen så kommer Europa att vinna på det i det långa loppet.

Europa har många gånger i historien gått i bräschen för idéer och kunskapsbaserad utveckling. Trumps mandat varar inte för evigt. På den gröna omställningens väg kommer vi att möta motstånd, bakslag och ekonomiska bubblor. Men riktningen är den rätta. Framtidens ekonomiska väg är grön.

På Åland går arbetet också vidare. Inget samhälle är för litet för att inte dra sitt strå till stacken. Vi gör framsteg, vi har redan bockat av flera mål i vår hållbarhetsagenda och satt upp nya. Trots att motstånd och klimatförnekelse också finns här. För att citera min

saknade kollega Lasse Wiklöf (S): Vargarna yla och schakalerna skälla, men karavanen den går vidare…

 

Camilla Gunell (S)

Klimat- och infrastrukturminister